GROENE KERK GROENE KERK

oftewel... de verduurzaming van de Bethelkerk

[verzamelpagina van div. berichten]

December 2022

Zoals u wellicht weet zijn we als Bethelkerk een Groene Kerk, maar weet u dat we steeds groener worden…?Ten opzichte van 2014 zijn we er al in geslaagd om de energievraag van de Bethelkerk voor zowel gas als elektriciteit met 50% te reduceren.

Op basis van een onafhankelijk rapport worden nu de 3 binnenmuren van de kerkzaal geïsoleerd (het front van het liturgisch centrum valt er buiten). Ook worden de 13 ramen in de kerkzaal door middel van een inbouwframe van binnen uit van HR++ glas voorzien. De gas-energielast zal hierdoor dusdanig dalen dat het haalbaar en betaalbaar wordt om  warmtepompen te plaatsen. Hierdoor wordt de Bethelkerk dan gas-loos en dragen we bij aan de energietransitie.
Vrijwilligers hebben zich aangemeld voor deze grote klus en vormen samen de Rode Mutsenploeg.

________________________
Februari 2023

De voorbereiding

Afgelopen dagen is er een materiaalcontainer naast de kerk geplaatst en is er ruimte gemaakt op de galerij.
Verder is/wordt vandaag, vrijdag, de eerste vrachtwagen met bouwmateriaal al gelost!

Praktisch betekent het dat de galerij de komende weken afgesloten zal worden op zondagmorgen.
Ten eerste ligt er bouwmateriaal en wordt daar maandag een steiger gebouwd.
Maar door de galerij steeds af te sluiten behoeft daar ook niet schoongemaakt te worden zaterdags. Het kan zelfs zo zijn dat de (oude) hoofdingang zondags voorlopig dicht blijft!

De bouw- en opruimploeg groeit gestaag... Er zijn iedere dag en wellicht ook avonden mensen nodig en aanwezig...

Wil je meehelpen: aanmelden@ambachtoost.nl.

Tot ziens,
Kees Sterrenburg


________________________
Maart 2023

Vergroenen in 'Rode mutsen'


G E D I C H T

Met deze rode muts op hun hoofd
wordt over het kluswerk heel wat bekokstoofd!
Rode mutsenploegen, druk in de weer
onder toeziend oog van een echte bouwheer.
Geen muziek van het orgel maar van een zaag,
zo vordert het isoleren van de Bethelkerk gestaag.
Het duurt nog wel even voor er een einde komt aan dit gezwoeg,
maar dan heb je ook wat, met dank aan de Rode Mutsenploeg!________________________
Maart 2023

Zorg voor het Bethelkerkorgel

Trudie Poot heeft van haar voorjaarsvakantie werk gemaakt. Ze heeft de gouden ornamenten schoongemaakt en van een nieuwe frisse verflaag voorzien. Hier staat ze driehoog op de steiger in de top van het liturgisch centrum.Bij de isolatie werkzaamheden komt er extra stof vrij en we horen daar terechte zorgen over. We hebben een tweetal ingrijpende beschermingsmaatregelen genomen. De eerste is het inblazen van schone lucht van uit de jeugdzaal. Met een forse ventilator maken we overdruk in de orgelruimte zodat eventueel stof in de kerkzaal het orgel niet kan bereiken.De twee actie is het plaatsen van een groot gordijn voor het liturgisch centrum. Met een takel wordt dit gedurende werkdagen  opgehesen. Tijdens diensten wordt het doek verwijderd.

________________________
Maart 2023

Winterjas

Elke week een stukje verder!
Zo ziet het er nu uit. De muren krijgen een winterjas.______________________________
Maart 2023

Voorzetramen

De eerste twee voorzetramen worden geplaatst.
Nu nog zes …… en het grote raam op de gaanderij.______________________________
April 2023


SPIC en SPAN Club
Door de week wordt in de kerkzaal hard gewerkt aan de isolatie van de muren en de ramen. Dat gaat wonderwel goed en we liggen prima op koers om het doel voor de zomer vakantie af te ronden. Aan het eind van de week staat er steeds weer een club vrijwilligers klaar om de kerk weer spic en span in orde te maken voor de zondagse eredienst. Dank en hulde voor deze inzet iedere week weer.  


  Hier ziet u een goedgemutst gedeelte van deze ploeg.

______________________________
April 2023

De kerk wordt steeds groener!

Elke week een stukje verder!En dan ook weer elke zondag in een opgeruimde en schone kerk dienst vieren!

______________________________

 
 
Vergroening Bethelkerk gaat door Vergroening Bethelkerk gaat door
Geplaatst: 3 februari 2023

Kees Sterrenburg schreef vorig jaar december in de Bethelbrief over verdere vergroening van de BK “U hoort”.

Ten opzichte van 2014 zijn we er in geslaagd om de energievraag van de Bethelkerk voor zowel gas als elektriciteit met 50% te reduceren.
Dit is gerealiseerd door aankoop van betere verwarmingsketels, isolatie van de koepel van de kerkzaal, aanbrengen van led verlichting en beter beheer van de verwarming. Ook hebben meerdere systemen die dag en nacht sluimerverbruik veroorzaakten werden aangepakt en met sensoren uitgerust.

Bij het College van Kerkrentmeesters is een voorstel ingediend voor verdere vergroening. Op basis van een onafhankelijk rapport worden nu de 3 binnenmuren van de kerkzaal geïsoleerd (het front van het liturgisch centrum valt er buiten). Ook worden de 13 ramen in de kerkzaal door middel van een inbouwframe van binnen uit van HR++ glas voorzien. De gas-energielast zal hierdoor dusdanig dalen dat het haalbaar en betaalbaar wordt om mettertijd warmtepompen te plaatsen. Hierdoor wordt de Bethelkerk dan gas-loos en dragen we bij aan de energietransitie. Na discussie met de opstellers van de plannen is het CvK akkoord gegaan en zijn de nodige financiële middelen beschikbaar gesteld. Niet onvermeld moet blijven dat er ook een aanzienlijke bijdrage geleverd is door een fonds dat de Bethelkerk een warm hart toedraagt.
 
De reeds genomen voorbereidingen worden verder opgeschaald en we gaan actief vrijwilligers zoeken: Het isoleren van de wanden en het maken EN plaatsen van de voorzetramen gaan we in eigen beheer doen volgens het “scoutcentrum” model. Er zijn al wel wat personen aangemeld maar we kunnen alle dagen de komende maanden hulp gebruiken en als u kunt bijdragen houden wij ons aanbevolen.
Meewerken kan in velerlei vorm en op allerlei niveau en op allerlei dagen.

Aanmelden kan bij Kees Sterrenburg of via aanmelden@ambachtoost.nl.
“U hoort verder.”

 Jaap Beekman